Програвач вінілу REGA Planar 3 Black (звукознімач Elys2)

Код: 5812
Виробник: Rega
Цена: 39757 грн

Програвач вінілу без фонокорректора, ремінний привід, ММ-картридж (Rega Elys2), швидкість обертання 33/45, об.хв., алюмінієвий тонарм, кришка в комплекті, розміри: (ШхВхГ) 447 х 117 х 360 мм, вага 6

Програвач Rega Planar 3 – це найновіша версія моделі без підвіски столу з пасиковим приводом, яка випускається вже протягом 40 років. За таким простим описом апарату ховається цікаві деталі його конструкції. Взагалі, саме з цією вертушкою багато людей пов'язують сам бренд Rega. І протягом десятиліть ця модель була у списку пріоритетів усіх, хто вибирав собі програвач вінілових дисків. Іншими словами, доопрацювання цієї вертушки було відповідальним завданням.

Rega Planar 3 отримав новий тонарм RB330 , розроблений за допомогою САПР та 3D-моделювання. Тонарм має трубку-конус з інтегрованим в неї незнімним шеллом, має нову сталеву противагу і оснащений високоточними підшипниками з низьким коефіцієнтом тертя. При розробці багато уваги приділялося точному розподілу маси з метою зменшення резонансів. Дана вертушка має встановлений фірмовий MM-картридж Elys 2 і міжблочний кабель з роз'ємами Neutrik RCA, що має низький ємнісний опір.

Стіл Rega Planar 3 виготовлений з щільнішого матеріалу, ніж у попередньої моделі, і оброблений глянцевим акрилом чорного або білого кольору (на вибір). Підсилюючий жорсткість корпусу елемент, виконаний відповідно до фірмової технології Double Brace Technology, представлений двома пластинами, що з'єднують основу тонарма з блоком головного підшипника. Нижня пластина товщиною 3 мм (проти 2 мм у RP3) винесена на дно стола і виконана з фенольної смоли, а у верхній використовується така ж смола, але з металізованою поверхнею. Така жорстка конструкція гарантує стійкість до резонансів при порівняно невеликій масі вертушки. Електродвигун має оновлену плату керування, покращене охолодження, отримує живлення в 24 В від адаптера та характеризується низьким рівнем шуму. Для вибору необхідної швидкості обертання диска (33,3 або 45 об/хв) достатньо перекинути пасик з одного шківа двигуна на інший. Як опція доступний зовнішній блок живлення Rega TT-PSU з електронною системою перемикання швидкостей. Стіл отримав три нові опорні ніжки із сантопрену, які ефективно справляються з вібраціями. Модель тепер виглядає ще лаконічніше, оскільки її вмикач живлення перекочував під панель корпусу.

Основний підшипник пройшов редизайн і має покращене посадкове місце, яке дороблена конструкція дозволяє зменшити навантаження сам підшипник. Для передачі моменту від двигуна до опорного диска використовується пасик і нова жорсткіша маточина (субдиск). Матеріалом для опорного диска служить освітлене скло Optiwhite товщиною 12 мм. У комплекті є матовий фетровий.

Огляд програвача вінілових дисків Rega Planar 3 від порталу Hi-Fi news

Проте Rega не поспішала з випуском Planar 3. Два роки, поки тривали дослідження, RP3 залишалася однією з найкращих моделей у своєму класі аж до моменту припинення її випуску, і навіть заслужила у нас титул «Настійно рекомендованої» покупки. Все це означає, що RP3 була дуже хороша, і її заміна повинна була призвести до появи ще якіснішої моделі, особливо з урахуванням того, що ціна новинки підросла.

Час тут також має значення. Я оцінюю ситуацію на ринку вінілу як «бум», який рано чи пізно піде на спад. У такій ситуації програвач типу Planar 3 зможе залишитись затребуваним навіть після того, як масовий попит на техніку даного класу спаде. Чи зможе Rega Planar 3 зайняти місце свого успішного попередника та стати довгостроковим гравцем у даному секторі ринку?

Програвач Rega Planar 3 має шасі без підвіски та пасичний привід. Попередня модель була однією з перших у своєму класі, і стала відправною точкою для безлічі імітацій. Якщо ви дістанете Rega Planar 3 з коробки і порівняєте з RP3, то першою на думку може спасти думка, що два роки інженери компанії просто байдикували. Rega Planar 3 виглядає так само, як попередник з погляду розмірів, розміщення компонентів та дизайну. Але придивіться уважніше, і ви почнете помічати деякі відмінності.

Насправді, ці два програвачі практично не мають однакових конструктивних елементів, за винятком двигуна. Planar 3 отримав нову конструкцію, практично не змінившись зовні, і як це стало можливим, ми розберемо трохи згодом. Частина цих удосконалень з'явилася після всебічного вивчення конструкція моделі RP3, а частина була запозичена у програвачів RP8 і RP10.

Почнемо з основ. Rega Planar 3 встановлений на нових опорах, які забезпечують найкращу механічну ізоляцію від зовнішнього середовища. Як і всі його попередники, Rega Planar 3 працює найкраще, будучи встановленим на настінній полиці, але додаткова вібророзв'язка тут не завадить. Опори прикріплені до нового шасі, яке жорсткіше, ніж у попередній моделі, а також у вертушці застосовано загальну основу, що з'єднує опорні підшипники тонарма та диска в єдине ціле. Ця основа складається з двох частин (шарів). Нижня, товщиною 3 мм, виготовлена із фенольної смоли, а верхня, видима, виконана з металу. За словами Rega, ця опора набагато жорсткіша, ніж та, яка використовувалася в попередній моделі і до того ж її скелетна форма менш схильна до резонансів.

Опорний підшипник тут також новий і містить доопрацьований з метою зниження рівня биття бронзовий корпус. Це дозволило зменшити механічні шуми, які можуть наводитись на платівку. Як і в попередніх версіях, приводний пасік з'єднаний не з самим опорним диском, а з суб-диском, що знаходиться під ним. Обидва вони також були модернізовані, стали жорсткішими та виготовляються з прецизійною точністю.

Опорний диск програвача є класичним для моделей Rega та виконаний зі скла. Технологія виготовлення диска була вдосконалена і тепер при його виробництві використовується полірування обода Optiwhite, що покращило точність балансування та додало диску привабливий зовнішній вигляд. У комплекті з програвачем постачається фетровий мат, але за бажанням можна використовувати покриття з іншого матеріалу.

Як ми вже зазначали, двигун Rega Planar 3 такий же, як і в попередній версії, але він має новий корпус для кращого охолодження і нову плату управління. У стандартній комплектації (представленій тут) Planar 3 оснащений блоком живлення, що встановлюється в розетку, і забезпечує одну швидкість обертання диска (для її зміни доведеться вручну переставити пасик з одного ролика на шківі двигуна на інший). Як корисна опція для Planar 3 компанія Rega пропонує блок TT-PSU, який забезпечить більш стабільну швидкість обертання диска, а також можливість її електронного перемикання.

Найбільш помітною зміною конструкції Planar 3 став тонарм RB303. Знову ж таки, RB303 не виглядає надто відмінним від попереднього RB303 , але насправді має нову трубку, нові підшипник і противагу – тобто він весь практично новий. Rega також удосконалила антискейтинг та використала покращений з'єднувальний кабель тонарма.

Так як тонарм є головною точкою контакту між вами та програвачем вінілу, зручність користування ним винятково важлива, і Rega виконала тут велику роботу. RB330 переміщається з такими м'якістю та точністю, які ніяк не очікуєш від пристроїв даної цінової категорії – принаймні мені не траплялося щось схоже. Як прийнято у класичних моделей Rega, тонарм RB330 не має регулювання вертикального трекінгу, що означає, що вибраний для нього звукознімач повинен мати такі самі базові розміри, що і штатний Rega Elys 2.

Важко передати за допомогою тексту та фотографій те, наскільки привабливо Planar 3 виглядає на тлі теж дуже симпатичної моделі RP3. Нове лакове покриття шасі та обробка опорного диска виправдовують різницю в ціні Planar 3 і колишньої RP3, але за своїм виглядом цей програвач виглядає набагато дорожчою. Конкурентна боротьба в цій ціновій категорії дуже жорстка і Rega, що має виробництво на території Великобританії, недвозначно дала зрозуміти, що готова до неї.

Логічним було б запитати, чому за настільки значної зміни конструкції дизайн нового програвача практично не змінився. Я бачу тут дві причини. Перша полягає в тому, що модель, яка настільки асоціюється із самим брендом Rega, було б неправильним різко змінювати зовні. Це Porsche 911 для компанії Rega, дизайн якого не зміниться при будь-яких внутрішніх доробках конструкції. Друга причина, можливо, більш прозова, полягає в тому, що Planar 3 виглядає приголомшливо. Це чудовий приклад дизайну, в якому простота та закінченість ліній виглядає більш витончено, ніж складні форми багатьох конкурентів. В даний час Planar 3 доступний в чорній або білій обробці, але цілком можливо, що пізніше до них додадуться й інші варіанти.

У цьому плеєрі були зроблені не прості зовнішні зміни, покликані лише освіжити його вигляд. Planar 3 є новим класом техніки з точки зору звучання, якості виготовлення, зовнішнього вигляду і співвідношення якості/ціна, що встановлює нові правила гри на цьому ринку. І якщо сьогоднішній попит на вініл - це лише міхур, але завдяки якому з'являються такі моделі, то я згоден бути в такому міхурі. Програвач Rega Planar 3 вражає чистим, ритмічним, динамічним, музичним та добре збалансованим саундом з натуральними НЧ та розгорнутою сценою.


Характеристики Rega Planar 3

  • Тип пасивний приводу
  • Підтримувані швидкості обертання диска 33,3 та 45 об/хв, ручне перемикання швидкостей
  • Матеріал опорного диска освітлене скло Optiwhite товщиною 12 мм, фетровий мат в комплекті
  • Матеріал маточини опорного диска (sub-platter) легкий міцний полікарбонат Makrolon
  • Стіл програвача виготовлений із високощільного МДФ, має глянсове акрилове покриття; дві пластини з'єднують основу тонарма із блоком головного підшипника (технологія Double Brace) для забезпечення необхідної жорсткості
  • Електромотор синхронний, змінного струму, 24 В, малошумний, низький рівень вібрацій
  • Тонарм RB330, прямий, поворотний, незнімний шелл, конічна лита алюмінієва трубка, антискейтинг, новий 100-грамовий противагу з м'якої низьковуглецевої сталі з можливістю регулювання притискної сили; ефективна довжина тонарма: 237 мм
  • MM-картридж Rega Elys 2 є (у даній комплектації), еліптичний профіль голки, оптимальна притискна сила: 1,75 г
  • Пилозахисна кришка акрилова
  • Блок живлення зовнішній адаптер опційно доступний БП Rega TT-PSU з електронним перемиканням швидкості обертання диска
  • Габарити (ШхВхГ) 447x117x360 мм
  • Вага 6 кг

  • Доступні кольори - чорний, білий
  • Розміри (ШxВxГ) - 447x117x360 мм
  • Вага – 6 кг

Характеристики Програвач вінілу REGA Planar 3 Black (звукознімач Elys2)

диск
Матеріал диска Скло
Товщина диска 12 мм
загальне
Вага 6 кг
Вбудований фонокоректор немає
Колір Чорний лак
Оснащення Антискейтинг
Призначення Hi-Fi
картридж
Назва картриджа Rega Elys 2
Тип картриджа в комплекті MM
конструкція
Додаткові особливості конструкції Легкий стіл з подвійним посиленням double braced
Матеріал столу MDF
Підтримувані швидкості 33 об/хв, 45 об/хв
Перемикання швидкостей ручне
Тип автомата Немає
Тип приводу ремінною
тонарм
Матеріал тонарма Алюміній
Назва тонарма RB330
Тип тонарма Поворотний
Форма тонарма Пряма
характеристики
Розміри (Ш х В х Г) 447 х 117 х 360 мм